KUSH ESHTE FILOZOFI ME I MADH NE HISTORINE E NJERZIMIT?PSE?
Kush eshte Filozofi me i madh ne Historine e Njerezimit? Pse ?
Sat 3 Apr 2010 - 18:03
Ndoshta jo per shumicen, por per mendimin tim eshte deontologu(deon=obligim/detyre) Immanuel Kant. Etika deontologjike i shton veprimit nje vlere te pamvarur morali. Pastaj, vullneti i mire rezulton ne veprim te mire.
" vepro ne ate menyre qe kurre mos te perdoresh njerezit e tjere si mjet" - ketu shihet kendveshtrimi humanist te Kant-i, ku ideali i moralit eshte respektimi i individit.
Kant-i i jep rendesi vet motivit, ku nje veper eshte e moralshme nese eshte bazuar ne intencionet(qellimet) me te mira, pa mare parasysh konsekvensat(pasojat). Sipas tij, pasojat e veprimit nuk mund te jene vendimtare per moralin sepse nuk mund te mbajme pergjegjesi ndaj pasojave mbi te cilat nuk mund te kemi kontrol. Shembull: Qellimi (i bazuar ne etiken obligim) eshte te shpetohet nje femije nga permbytja i cili per fat te keq permbytet. Veprimi megjithate eshte i moralshem pasi qe qellimi ishte i drejte-te shpetohet femija. Arsyeja qe Kant-i ishte aq shume i koncentruar ne motivet e veprimit se sa ne ne pasojat, ishte se ai mendonte se te gjithe njerezit mund te ishin te moralshem.
Pershendetje.
" vepro ne ate menyre qe kurre mos te perdoresh njerezit e tjere si mjet" - ketu shihet kendveshtrimi humanist te Kant-i, ku ideali i moralit eshte respektimi i individit.
Kant-i i jep rendesi vet motivit, ku nje veper eshte e moralshme nese eshte bazuar ne intencionet(qellimet) me te mira, pa mare parasysh konsekvensat(pasojat). Sipas tij, pasojat e veprimit nuk mund te jene vendimtare per moralin sepse nuk mund te mbajme pergjegjesi ndaj pasojave mbi te cilat nuk mund te kemi kontrol. Shembull: Qellimi (i bazuar ne etiken obligim) eshte te shpetohet nje femije nga permbytja i cili per fat te keq permbytet. Veprimi megjithate eshte i moralshem pasi qe qellimi ishte i drejte-te shpetohet femija. Arsyeja qe Kant-i ishte aq shume i koncentruar ne motivet e veprimit se sa ne ne pasojat, ishte se ai mendonte se te gjithe njerezit mund te ishin te moralshem.
Pershendetje.
Re: Kush eshte Filozofi me i madh ne Historine e Njerezimit? Pse ?
Sun 4 Apr 2010 - 20:05
VOLTER sepsse ai vertet kerkon nje realitet nga jeta,ne anen tjeter ben dallim te pa mase mes jetes njerzore dhe kafshes,mbi te gjitha ai kerkon sqarime ne veten e tij,per gjerat qe ndodhin me qellim...!
- VizitorVizitor
Sun 8 May 2011 - 19:47
Aristoteli, la gjurme ne shume lami.
- VizitorVizitor
Sun 8 May 2011 - 19:49
Aristoteli them edhe une,,,,,,,,,,,pastaj Sokrati
- Ak-47Anetar i perjashtuar
- Gjinia :
Shteti :
Mosha : 35
Postime : 13657
Hobi : Cdo gje
Vendndodhja : Tirane
Anetaresuar : 10/02/2011
Sun 8 May 2011 - 20:19
Aristoteli them dhe une meqene se tha ina
Tue 7 Feb 2012 - 15:05
Ehe,prit ta mendoj
- ArianV.I.P Forumi
- Gjinia :
Shteti :
Postime : 2612
Hobi : Topi
Vendndodhja : Ne fole te djallit!
Anetaresuar : 12/11/2010
Tue 7 Feb 2012 - 16:52
Dekarti, i cili qe moti e ka shprehur shume bukur iden per levizjen, ku thoshte;sasia e levizjes qe ekziston ne bote mbetet gjithnje e pandryshuar-levizja nuk mund te krijohet, ajo mundet vetem te transmetohet.
Po K. Marksi, pse nuk eshte ne liste?
Po K. Marksi, pse nuk eshte ne liste?
- ArianV.I.P Forumi
- Gjinia :
Shteti :
Tue 7 Feb 2012 - 17:03
Aяjαиα shkruajti:E shtova
Ka edhe te tjere...
Po ju e thate apo nuk e thate? Ne hapje te temes sikur e keni "thene", e me pas keni thene sikur ta mendoni!
Tue 7 Feb 2012 - 19:05
Une e kam thene me siper por tani jam ne medyshje ndermjet Volter-it e Aristoteli-t...s'di ke te zgjedh...!
- ArianV.I.P Forumi
- Gjinia :
Shteti :
Tue 7 Feb 2012 - 22:31
Aяjαиα shkruajti:Une e kam thene me siper por tani jam ne medyshje ndermjet Volter-it e Aristoteli-t...s'di ke te zgjedh...!
Dmth bije ai mendimi i pare apo edhe ai edhe keta dy te fundit se nuk kuptoje leht une, apo i jap rendesi detajeve (siq me kane thene)
- GiovanniKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Postime : 113
Hobi : Sport
Anetaresuar : 11/01/2012
Wed 8 Feb 2012 - 9:23
ARISTOTELI pa dyshim ...
Wed 8 Feb 2012 - 13:31
Arjani shkruajti:Aяjαиα shkruajti:Une e kam thene me siper por tani jam ne medyshje ndermjet Volter-it e Aristoteli-t...s'di ke te zgjedh...!
Dmth bije ai mendimi i pare apo edhe ai edhe keta dy te fundit se nuk kuptoje leht une, apo i jap rendesi detajeve (siq me kane thene)
Jo sme keni kuptuar,ashtu pata nje bisede me dike e ai ishte per Volterin ndersa une Aristotelin se eshte me i madh nga Volteri,prandaj them ndermejt ketyre te dyve po mendoj tani...gjithsesi qe u jep rendesi shume detajeve mese e vertet e kan pas te drejte ata qe ta kan then
- ArjOln'Progres
- Gjinia :
Shteti :
Postime : 76
Vendndodhja : pa vendbanim
Anetaresuar : 26/03/2012
Mon 26 Mar 2012 - 15:04
Mendoj se eshte Sokrati
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi