- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Mosha : 39
Postime : 21456
Anetaresuar : 28/08/2010
Mosha mesatare e një gruaje për të pasur fëmijë rezulton të jetë 29 vjeç
Tue 25 Oct 2011 - 13:10
Shifrat e mësipërme vërtet i përkasin Britanisë së Madhe por janë të ngjashme dhe të vlefshme edhe për Shqipërinë, ku vitet e fundit është rritur mosha mesatare e lindjes së fëmijëve. Më shumë...
Tiranë, 23 tetor 2011 NOA/ Arlinda Koçi - Mosha mesatare e femrave në Angli, për të pasur një fëmijë është aktualisht një vit më i vjetër, krahasuar me moshën e një viti më parë, 29.5 vjeç, ndërsa në vitin 2000 mosha mesatare ka qenë 28.5 vjeç.
Shifrat e mësipërme janë publikuar nga Zyra e Statistikave Kombëtare.
Sipas shifrave zyrtare të publikuara, mosha 29 vjeç ka rezultuar të jetë mosha mesatare e një gruaje, për të pasur fëmijë.
Në vitin 2010, gati gjysma e të gjitha nënave të foshnjave të lindura, ishin në moshën 30 vjeç e lart.
Gratë mund të shtyhen nga disa arsye, për lindje të vonshme në moshë, si arsimi i mëtejshëm, takimi vonë me partnerin e duhur, ndjekja e një karriere, etj.
Shifrat tregojnë se, baballarët priren të jenë më të vjetër se nënat. Ndërsa 48 për njëqind e foshnjave, linden nga nëna, të moshës 30 vjeçare, rreth 64 për qind e foshnjave kanë një baba të moshës 64 vjeç e sipër.
Kanë rezultuar të jenë 723.165 lindje në Angli përgjatë vitit 2010, krahasuar me 706.248 lindje në vitin 2009, një përqindje 2.4 herë më e lartë dhe pothuajse shifra më e lartë në këto 40 vitet e fundit.
Ja disa shifra rreth fëmijëve të lindur në Angli, në vitin 2010:
Mosha e nënës Lindjet e fëmijëve
Nën 16 1.063
16-19 39.528
20-24 137.312
25-29 199.233
30-34 202.457
35-39 115.841
40-44 25.973
45-49 1.671
Mbi 50 141
Shifrat e mësipërme vërtet i përkasin Britanisë së Madhe por janë të ngjashme dhe të vlefshme edhe për Shqipërinë, ku vitet e fundit është rritur mosha mesatare e lindjes së fëmijëve.
Nëse dy dekada më parë, mosha normale e të bërit fëmijë ishte midis 18 deri 22 vjeç, tashmë kjo moshë ka avancuar deri në 10 vjet duke bërë që mesatarja të jetë midis 26-30 vjeç.
Ekspertë të Institutit të Shëndetit Publik i gjejnë shkaqet e këtij ndryshimi, tek integrimi më i madh i femrave në jetën sociale dhe karrierën, si dhe tek hezitimi i meshkujve për t'u bërë të rinj prindër dhe për pasojë zgjatjen e lidhjes në çift për disa vite deri në sjelljen e një fëmije në jetë.
a.k/NOA
Tiranë, 23 tetor 2011 NOA/ Arlinda Koçi - Mosha mesatare e femrave në Angli, për të pasur një fëmijë është aktualisht një vit më i vjetër, krahasuar me moshën e një viti më parë, 29.5 vjeç, ndërsa në vitin 2000 mosha mesatare ka qenë 28.5 vjeç.
Shifrat e mësipërme janë publikuar nga Zyra e Statistikave Kombëtare.
Sipas shifrave zyrtare të publikuara, mosha 29 vjeç ka rezultuar të jetë mosha mesatare e një gruaje, për të pasur fëmijë.
Në vitin 2010, gati gjysma e të gjitha nënave të foshnjave të lindura, ishin në moshën 30 vjeç e lart.
Gratë mund të shtyhen nga disa arsye, për lindje të vonshme në moshë, si arsimi i mëtejshëm, takimi vonë me partnerin e duhur, ndjekja e një karriere, etj.
Shifrat tregojnë se, baballarët priren të jenë më të vjetër se nënat. Ndërsa 48 për njëqind e foshnjave, linden nga nëna, të moshës 30 vjeçare, rreth 64 për qind e foshnjave kanë një baba të moshës 64 vjeç e sipër.
Kanë rezultuar të jenë 723.165 lindje në Angli përgjatë vitit 2010, krahasuar me 706.248 lindje në vitin 2009, një përqindje 2.4 herë më e lartë dhe pothuajse shifra më e lartë në këto 40 vitet e fundit.
Ja disa shifra rreth fëmijëve të lindur në Angli, në vitin 2010:
Mosha e nënës Lindjet e fëmijëve
Nën 16 1.063
16-19 39.528
20-24 137.312
25-29 199.233
30-34 202.457
35-39 115.841
40-44 25.973
45-49 1.671
Mbi 50 141
Shifrat e mësipërme vërtet i përkasin Britanisë së Madhe por janë të ngjashme dhe të vlefshme edhe për Shqipërinë, ku vitet e fundit është rritur mosha mesatare e lindjes së fëmijëve.
Nëse dy dekada më parë, mosha normale e të bërit fëmijë ishte midis 18 deri 22 vjeç, tashmë kjo moshë ka avancuar deri në 10 vjet duke bërë që mesatarja të jetë midis 26-30 vjeç.
Ekspertë të Institutit të Shëndetit Publik i gjejnë shkaqet e këtij ndryshimi, tek integrimi më i madh i femrave në jetën sociale dhe karrierën, si dhe tek hezitimi i meshkujve për t'u bërë të rinj prindër dhe për pasojë zgjatjen e lidhjes në çift për disa vite deri në sjelljen e një fëmije në jetë.
a.k/NOA
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Re: Mosha mesatare e një gruaje për të pasur fëmijë rezulton të jetë 29 vjeç
Tue 25 Oct 2011 - 13:11
Keshtu eshte kur s'e kane mendjen per familje po per aventura!!!
Tue 25 Oct 2011 - 13:31
Po re Luan ti ke te drejte duhet dmth tu nenshtrohemi burrave e te varemi nga ata mos ngreme koke kurr.......!
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 13:34
Po, une kam te drejte.
Cili eshte nenshtrimi qe thashe une, qe nuk e kane mendjen per familje po per aventura (si mashkulli dhe femra)...?!
Cili eshte nenshtrimi qe thashe une, qe nuk e kane mendjen per familje po per aventura (si mashkulli dhe femra)...?!
Tue 25 Oct 2011 - 13:37
"aventura" ja qe ajo na e zbukuron jeten...pastaj gjithcka eshte me moshe...nese kalon mbi 30 vjet nuk i shikon te gjitha me ate syrin e pare por per te krijuar fa,ilje nuk mund te bazohemi ne moshen reale dmth pjekurine e nje personi se luajne rol faktore te tjere...nje i ri i pa pune pa nje te ardhme te siguaruar pa cati mbi koke vetem familjen sdo mendoje por te nxjerr dy pare e me ato te kaloj mire te bej jeten e tij...
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 13:44
Edhe une ate po them, qe ata njerez ose duhen korrigjuar ose duhen keshilluar.
Dhe per mua ato te dhena jane fakte gabimesh.
Tue 25 Oct 2011 - 13:49
Luan_Valikardi shkruajti:Edhe une ate po them, qe ata njerez ose duhen korrigjuar ose duhen keshilluar.
si duhen korigjuar apo keshilluar mo Luan me fjale nuk zgjidhet asgje por vetem me vepra...hej folme sa te duash ti mua e keshillome por kur une skam pune skam te mbaj as veten time sdo degjoj keshillat e tua se e di ku me pikon catia...ja e zem e bejme femije e pastaj ti lem te bredhin rrugeve mos kemi mundesine ti ushqejme e kete sdo doja ta beja keshtu qe me mire te jem pergjegjese e vetes dhe e vendimeve qe marr mos marr ne qafe femijet qe sme kan asnje faj
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 14:04
Anna shkruajti:Luan_Valikardi shkruajti:Edhe une ate po them, qe ata njerez ose duhen korrigjuar ose duhen keshilluar.
si duhen korigjuar apo keshilluar mo Luan me fjale nuk zgjidhet asgje por vetem me vepra...hej folme sa te duash ti mua e keshillome por kur une skam pune skam te mbaj as veten time sdo degjoj keshillat e tua se e di ku me pikon catia...ja e zem e bejme femije e pastaj ti lem te bredhin rrugeve mos kemi mundesine ti ushqejme e kete sdo doja ta beja keshtu qe me mire te jem pergjegjese e vetes dhe e vendimeve qe marr mos marr ne qafe femijet qe sme kan asnje faj
Harrove ligjin mo Ana!
Ligji c'pergjegjesi mban?!
Dhe nese dikush nuk e ka mundesine per familje, nuk do te thote se duhet te kaloje ne aventura.
Per temen, nuk justifikohet ajo moshe e permendur perderisa e ke jeten ne dore.
Dhe aty ku thashe qe "keshtu eshte kur s'e kane mendjen per familje po per aventura" (imagjino qe Anglia me e pasur nga Shqiperia ne anen ekonomike dhe me me shume popullsi dhe ka te njejtat shifra me ne pothuajse, sipas lajmit), kuptimi eshte i zberthyer besoj.
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 14:09
"Shifrat e mësipërme vërtet i përkasin Britanisë së Madhe por janë të ngjashme dhe të vlefshme edhe për Shqipërinë, ku vitet e fundit është rritur mosha mesatare e lindjes së fëmijëve.
Nëse dy dekada më parë, mosha normale e të bërit fëmijë ishte midis 18 deri 22 vjeç, tashmë kjo moshë ka avancuar deri në 10 vjet duke bërë që mesatarja të jetë midis 26-30 vjeç."
Sepse "dy dekada më parë" njerezit e kishin mendjen per familje.
...Ndersa tani mendja u eshte bere tyryfyu!
Nëse dy dekada më parë, mosha normale e të bërit fëmijë ishte midis 18 deri 22 vjeç, tashmë kjo moshë ka avancuar deri në 10 vjet duke bërë që mesatarja të jetë midis 26-30 vjeç."
Sepse "dy dekada më parë" njerezit e kishin mendjen per familje.
...Ndersa tani mendja u eshte bere tyryfyu!
Tue 25 Oct 2011 - 14:21
Luan ti je 26 vjet....atehere me thuaj pse ske bere familje ti e as femije?
Leri ligjet se ligjet ate pune kan sot do shkruhen neser do fshihen e do shkruhen te tjera e keshtu me rradhe...atehere edhe ti je nje nga personat te cilet e keni mendjen per tyryfyu? mos de
Leri ligjet se ligjet ate pune kan sot do shkruhen neser do fshihen e do shkruhen te tjera e keshtu me rradhe...atehere edhe ti je nje nga personat te cilet e keni mendjen per tyryfyu? mos de
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 14:32
Anna shkruajti:Luan ti je 26 vjet....atehere me thuaj pse ske bere familje ti e as femije?
Qe jam 26 vjec i virgjer, plotesohet pergjigjja?!
Tue 25 Oct 2011 - 14:52
haha po esht e drejta jote je ti qe e ke vendosur kete por smund te flasesh e te akuzosh te tjeret qe sjan te "virgjer" me qe jane te shthurur Luan..Dhe fakti qe ti je i virgjer ste ben te konsiderohesh me vlefshem nga nje jo i till....Beni mire mos flisni shume rreth intimitetit tuaj ketu..nje keshille e vogel besoj se e pranon..
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 15:01
J0 "po esht e drejta jote" se mbi kete te drejte jap pergjigjjen e drejte apo te shtrember.
Tue 25 Oct 2011 - 15:11
Luan te thash e nejhere qe ti ke zgjedhur ate menyre jetese kjo sna ben gjith te tjereve njerez te shthurur e tralala nga ty,nuk ka lidhje shthurja me virgjerine se po ashtu ka njerez te virgjer fizikisht po jane te shthurur mentalisht pra lujane rol faktore te tjere..
Tani sa per temen nje njeri qe te mendoje te krijoje familje duket te jete i siguruar njehere me pare per menyren e jeteses se tij gje qe mungon shpesh nga te rinjte e Shqiperise pasi shumica jan ne emigracion e ka te tjere qe bejne familje e i braktisin me nene e me babe te jetojne pasi jeta esht e till...pra jane bere kushtet e tilla qe kjo moshe te vonoje e rinia e sotme te vonoje ne krijimin e nje famailje jo ajo tyryfyu qe thua ti
Tani sa per temen nje njeri qe te mendoje te krijoje familje duket te jete i siguruar njehere me pare per menyren e jeteses se tij gje qe mungon shpesh nga te rinjte e Shqiperise pasi shumica jan ne emigracion e ka te tjere qe bejne familje e i braktisin me nene e me babe te jetojne pasi jeta esht e till...pra jane bere kushtet e tilla qe kjo moshe te vonoje e rinia e sotme te vonoje ne krijimin e nje famailje jo ajo tyryfyu qe thua ti
- LunaKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Postime : 11704
Vendndodhja : Iη sυηsεт
Anetaresuar : 14/10/2010
Tue 25 Oct 2011 - 15:19
Mosha idela per femij eshte athere kur ni femer e ndjen vetem e gatshem per te krijuar familje ..dhe per te patyre femij ,s'besoji se mosha ka rendesi
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 15:20
Anna shkruajti:Luan te thash e nejhere qe ti ke zgjedhur ate menyre jetese kjo sna ben gjith te tjereve njerez te shthurur e tralala nga ty,nuk ka lidhje shthurja me virgjerine se po ashtu ka njerez te virgjer fizikisht po jane te shthurur mentalisht pra lujane rol faktore te tjere..
Nuk jam kunder sigurimit, kunder aventurave jam une.
Dhe nje shkak serioz per te cilin njerezit nuk mendojne qarte familjen, eshte "aventura".
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 17:21
Besoj se ai lajmi i 25-vjecares nga Korca i sqaron "aventurat"...
Tue 25 Oct 2011 - 17:25
Ke sqaron mo Luan mos ndoshta braktisjen e femres nga i jati i femijes,mos mbeshtetjen nga njerezit e saj se gje tjeter nuk sqaron..se per te arrit deri ne kete akt nje femer do kish arsye te forta apo ta nxjerrim e kete tralala si shume te tjere...!
Tue 25 Oct 2011 - 17:29
- Kodi:
Ashtu si dhe në gjykimin e shkallës së parë në Korçë,mbrojtja ka kërkuar që 25 vjeçarja të përgjigjet për akuzën e vrasjes nga pakujdesia duke vlerësuar zhvillimin e vonuar mendor dhe fizik dhe mosarsimimin e të pandehurës.
Te lexojme me mire e te kuptojme njehere nga se arriten gjerat deri ketu...lexo citimin e marr nga tema ky esht shfrytezim e abuzimm mbi nje nejriu me te meta mendore jo aventure
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 17:32
Une nuk vecoj "At" apo "Em".
Pakujdesia eshte aventure dhe aventura pakujdesi.
Me siper thame, se duhen korrigjuar dhe duhen keshilluar...
Kuptohet per te mos patur "pakujdesi"...
Aventura, ka kujdes?! -Jo.
(shume qarte e lexova)
(shume qarte e lexova)
Tue 25 Oct 2011 - 17:39
Luan_Valikardi shkruajti:Une nuk vecoj "At" apo "Em".
(shume qarte e lexova)
ka lloj lloj aventurash Luan te jesh aventurier gjithmone duke ditur e kufijte e tu jo me shume,kjo sjell e kujdesin..
ke te korrigjosh e ke te keshillosh ketu nje femer me te meta mendore apo personin te cilin abuzoi mbi te dhe qe sdime kush eshte...Aventurat jo gjithmon jan me kuptimin e keq si mund te mendosh...
- Luan_ValikardiKomplet
- Gjinia :
Shteti :
Tue 25 Oct 2011 - 17:53
"Besoj se ai lajmi i 25-vjecares nga Korca i sqaron "aventurat"..."
Ate lajm e permenda vetem e vetem per aventurat, shkakun kryesor te lajmit.
Qe te kam pyetur per ligjin se "Ligji c'pergjegjesi mban?!", pikerishte per keto lloj nivele keqardhese ishte ajo pyetje...
Eshte e pahijshme "ligji" ta ket njeriun te pa arsimuar dhe te pambeshtetur...
Vertet ishte nje akt i pashembullt per njeriun ai lajm, por ne pergjithesi bota e sotme merr shembuj vetem prej aventurave dhe jo prej gjerave serioze...
Ate lajm e permenda vetem e vetem per aventurat, shkakun kryesor te lajmit.
Qe te kam pyetur per ligjin se "Ligji c'pergjegjesi mban?!", pikerishte per keto lloj nivele keqardhese ishte ajo pyetje...
Eshte e pahijshme "ligji" ta ket njeriun te pa arsimuar dhe te pambeshtetur...
Vertet ishte nje akt i pashembullt per njeriun ai lajm, por ne pergjithesi bota e sotme merr shembuj vetem prej aventurave dhe jo prej gjerave serioze...
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi