Engjujt Shqipetare Forum/portal
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Shko poshtë
Anabel
Anabel
Fondatore Forumi
Fondatore Forumi
 <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
<b>Shteti</b> Shteti : Greece
<b>Postime</b> Postime : 88355
<b>Anetaresuar</b> Anetaresuar : 22/01/2010
http://www.engjujtshqiptare.com/

Krijohet ora më e saktë në botë Empty Krijohet ora më e saktë në botë

Sat 24 Aug 2013 - 15:21
Krijohet ora më e saktë në botë IterbiumFizikanët amerikanë njoftuan dje krijimin e një ore atomike eksperimentale, e cila pritet të jetë më e sakta në botë, që mund të ketë luhatje prej të paktën një sekonde në 13.8 miliardë vjet, aq sa është edhe mosha e universit.

“Kjo orë funksionon me atomet e iterbiumit, një element i rrallë në tokë dhe me laser, që mundësojnë rregullsinë e lëvizjes së akrepave dhjetë herë më saktë se orët atomike ekzistuese”, theksuan fizikanët.

“Ky zbulim i madh në fizikë paraqet jo vetëm saktësinë e matjes së kohës universale, por edhe GPS-in si dhe një sërë sensorësh të forcave të ndryshme të tilla, si graviteti, fusha magnetike dhe temperatura”, deklaroi Andrew Ludlow, një fizikant i National Institute of Standard and Technology (NIST), si dhe një nga bashkautorët kryesorë të revistës amerikane “Science”.

“Ky është një hap i rëndësishëm në evoluimin e orëve atomike të gjeneratës së ardhshme aktualisht në zhvillim”, u shpreh ai.

BW transmeton se sikundër të gjitha orët, ato atomike matin kohën duke u bazuar në kohëzgjatjen e një sekonde, që korrespondon me një fenomen fizik, që ndodh rregullisht.

Ndërsa orët mekanike përdorin lëvizjen e lavjerrësit për të llogaritur kohën, orët atomike janë të bazuara në frekuencë gjithnjë konstante të dritës për emetimin e një atomi ceziumi.

Fjala e fundit e teknologjisë së orëve atomike bazohet në 10 000 atome iterbium të kaluara në procesin e ftohjes mbi zeron absolute (- 273,15 gradë Celsius). Këto atome janë bllokuar në puse të krijuara me rreze laser.

/Shekulli Online/Përgatiti: E.D/
Mbrapsht në krye
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi