Engjujt Shqipetare Forum/portal
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Shko poshtë
Anabel
Anabel
Fondatore Forumi
Fondatore Forumi
 <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
<b>Shteti</b> Shteti : Greece
<b>Postime</b> Postime : 88355
<b>Anetaresuar</b> Anetaresuar : 22/01/2010
http://www.engjujtshqiptare.com/

Zbulohet supernova më e lashtë e historisë me moshë 10 miliardë vjeçare! Empty Zbulohet supernova më e lashtë e historisë me moshë 10 miliardë vjeçare!

Sun 7 Apr 2013 - 12:56
Zbulohet supernova më e lashtë e historisë me moshë 10 miliardë vjeçare! Super-300x224Ekipi ndërkombëtar i shkencëtarëve CANDELS ka zbuluar supernovën më të largët dhe më lashtë në histori!
Ekipi në fjalë specializohet në zbulimin e supernovave të lashta dhe të largëta, dhe deri më tani ka zbuluar të paktën 10 të tilla me moshë nga 3 deri në 9 miliardë vjeçare. Shkencëtarët besojnë se shpërthimi i yjeve që sapo kanë zbuluar ka ndodhur 10 miliardë vjet më parë dhe është më e madhja dhe më e lashta në historinë e shkencës që është zbuluar ndonjëherë.

Zbulimi

Shkencëtarët zbuluan supernovën duke përdorur teleskopin hapësinorë Habble dhe teleskopin VLT në Kili. Supernova u pagëzua me ermin SN UDS10WiL dhe është 350 milion vjeçare, më i vjetër se paraprijësi dhe më i largëti i supernovave që ishte zbuluar para pak muajsh.
SN UDS10WiL, i përket kategorisë supernovave Ia që shfaqen nga shkatërrimi i një nano të bardhë dhe këto shpërthime konsiderohen më të fuqishmet nga çdo lloj shpërthimi tjetër në univers.
“Ky zbulim, hap një dritare të re për në univers dhe ndriçon mekanizmin e supernovave. Vendi dhe koha në të cilin ndodhi shpërthimi, do të na ndihmoj të bëjmë hulumtime të reja nëse dhe si këto shpërthime ndikuan në zhvillimin e universit dhe aq më shumë në zgjerimin e tij”, pohon në raportin e tij David Jones, astronom në Universitetin John Hopkins. Zbulimi u publikua në inspektimin “Astrophysical Journal”./alb-observer.com./
Mbrapsht në krye
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi