Engjujt Shqipetare Forum/portal
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Shko poshtë
Shqiptare
Shqiptare
Princeshe Forumi
Princeshe Forumi
 <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
<b>Shteti</b> Shteti : Shqipëria
<b>Postime</b> Postime : 4177
<b>Hobi</b> Hobi : shqiptaria
 <b>Vendndodhja</b> Vendndodhja : Shqiperi
<b>Anetaresuar</b> Anetaresuar : 24/07/2011

Zbulohet struktura më e madhe në univers! Empty Zbulohet struktura më e madhe në univers!

Sun 13 Jan 2013 - 15:07
Zbulohet struktura më e madhe në univers! Big-300x168Astronomët kanë zbuluar strukturën më të madhe në univers: një grup kuazarësh, që të përshkohet duhen 4 miliardë vjet dritë!
Shkalla tepër e madhe e “kuazarëve/nën-yje”, duket se sfidojnë parimin kozmologjik të Albert Einstein, dmth supozimin se universi është isotropic, njoftuan studiuesit.

Kuazarët, sipas shkencëtarëve, janë objektet më të ndritshme në univers dhe atë përbëjnë bërthamën e galaktikave të lashta.

“Është e njohur që nga viti 1982 se Kuazarët kanë vetin të grumbullohen në masë apo “struktura” të dimensioneve të mëdha. Duke krijuar kështu struktura të stërmëdha të grupimesh kuazarë, ose thënë ndryshe LQG”, referohet në raportin e astronomëve.
Zbulohet struktura më e madhe në univers! Big-1
Grupimi i madh i kuazarëve zbuluar kohët e fundit, ka dimensione prej 500 megaparsek (1 megaparsek barabartë me 3.300.000 vite dritë). Meqë grupi LQG zgjerohet, dimensioni i saj më i madh është 1.200 megaparsek, ose 4 miliard vite dritë, shpjegojnë astronomët. Kjo madhësi është 1600 herë më e madhe se distanca galaktikë së Tokës me atë më të afërtën që është galaktika e Andromedës.
“Edhe pse është e vështirë për të kuptuar shkallën e këtij LQG, ne mund të themi me siguri se kjo është struktura më e madhe e zbuluar ndonjëherë gjejmë në univers”, thotë Roger Close, kreu i ekipit hulumtues në Universitetin e Central Lancashire të Britanisë. “Ky zbulim është shumë emocionuese, sepse vë në pikëpyetje teorinë e deri tanishme për shkallët e universit”./alb-observer.com/
Mbrapsht në krye
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi